tirsdag 4. august 2009

Spotify eller WIMP? Si din mening!


Som faste lesere av BLOGG 99 helt sikkert har fått med seg har jeg helt siden jeg begynte her vært en veldig varm tilhenger og bruker av Spotify og brukt enhver anledning til å prise det jeg mener er det første ordentlige lille glimtet vi har fått av hvordan musikk kommer til å distribueres og brukes om en liten stund, inn i den litt vanskelige "framtiden". Jeg har med stor entusiasme laget haugevis av Spotify-lister til dere, og det har dere visst å sette stor pris på, tusen takk! Og jeg har kost meg fælt med Spotifys vakre utseende, suverene fart, store baser og ikke minst hypertøffe randomfunksjon, kalt radio! Supergøy!

Så det er mulig jeg var litt forutinntatt da jeg fikk en invitasjon til å prøve Aspiro/Platekompaniet sin nye tjeneste WIMP, som i stor grad er modellert på Spotify. Altså, en stor base med musikk som du streamer i stedet for å kjøpe og laste ned egne filer. Du betaler for tilgang. Slik sett er begge like. Men derfra og ut er forskjellene ganske store, ihvertfall foreløpig. WIMP er for øvrig foreløpig bare tilgjengelig i en beta/testversjon, så det må vi gi dem god høyde for. Og jeg antar også at de bruker denne testperioden til å ta til seg erfaringer for å gjøre forbedringer. Men jeg mener at WIMP har en god del igjen før de er i nærheten av Spotify.

For det første går WIMP mye tregere. All søking tar tid, om ikke mye, så ihvertfall de ekstra sekundene som gjør at man sitter og tripper litt. Spotify søker omtrent i sann tid. Menmen, det kan sikkert løses til senere versjoner. Visuelt sett synes jeg WIMP er mye mindre spennende enn Spotify, men det er kanskje også detaljspikking. Spotify er en spennende applikasjon i seg selv, WIMP har lagt seg på en mere kommersiell visuell løsning og skal først og fremst selge filer. Kanskje. Når det gjelder tilgang på musikk er det vanskeig å si hvilken som er best, selv om Spotify nok har en mye større base. Hvis WIMP bare baserer seg på det man kan kjøpe fra Platekompaniet og Telenors musikktilbud er det jo ikke rart at basen blir begrenset. Men noen artister er her og noen der og ingen av dem har Zappa, så det blir litt smak og bruk...

Men du får jo ikke den fantastise random/radio-muligheten på WIMP, sånn jeg ser det. Det er mulig jeg bare ikke har funnet den? Det er jo så gøy å sitte der og la Spotify selv velge musikk for deg, det er bare å velge genre og periode og fyre i vei! Menmen, WIMP kan kanskje få til noe der senere. Spillelister kan du lage på begge og dele, det er også suverent. Men WIMP sliter fælt med det de kaller "Vi anbefaler". Jeg synes det er helt riktig at de går for en anbefalingdsdel, men da må ihvertfall det de anbefaler være bra og ha en viss troverdig tyngde og det må ikke minst ha en klar avsender. HVEM anbefaler? Og hvorfor? Mener WIMP for eksempel virkelig at deLillos er "undergrunn" (de er på listen "Norsk undergrunn 1960-2000")!? Jeg er fryktelig glad i deLillos, så det har ingenting med dem å gjøre, men er virkelig en gruppe som har solgt hundretusenvis av plater i Norge, som alle er utgitt på majorselskap, og som fyller konsertarenaer år ut og år inn del av en "undergrunn"? Hvis det er kriteriene er det ikke særlig god plass til den ordentlige undergrunnen. Og på hvilken i all verdens måte forandret Mary J Bliges (ellers gode) album "What's the 411?" musikken som sådan (fra listen "Album som forandret musikken")? Det er en ganske ambisiøs mening som jeg gjerne skulle lest et belegg eller et argument for. Det er vanskelig når det ikke finnes hverken byline eller andre referansekilder. Og fortjener egentlig Dire Straits' album "Brothers in Arms" plass på listen "Klassiske rockealbum"? Er det rock?

Jaja, WIMP blir sikkert bedre og Spotify blir større, de som uansett tjener på det er deg og meg som hører på musikk! Inntil videre leder Spotify klart i min bok. Hva synes du, kjære BLOGG 99-leser? WIMP eller Spotify? Kjør på!

7 kommentarer:

 1. - Spotify tilbyr 320 kbps til meg som betaler abonnement:)
  - Spotify kommer snart i mobilversjon:)
  - Spotify brukes av 1 million svensker (nye tall i dag) - de største har historisk sett størst sjansen for å overleve
  - Alle du kjenner bruker Spotify:)

  - Magne

  SvarSlett
 2. Wimp har en vei å gå før de matcher Spotify, selv om det er musikk på Wimp som jeg ikke har funnet på Spotify. Men også vice versa. Mitt største ankepunkt mot Wimp i dagens betaversjon, er at programmet er tungdrevet og tregt på min lille Macbook.

  SvarSlett
 3. Wimp! Lett! To grunner: Pink Floyd og Metallica!

  SvarSlett
 4. Har ennå ikke fått testa ut Wimp, men deler jevnt over Herr 99s Spotify-entusiasme. De er bra på mye, ikke minst brukervennlighet.

  Wimp reklamerer med at de skal være best på NORSK musikk - aner altså ikke om de ER det, men forhåpentlig kan de iallfall bli det? Kommer tilbake til saken når Wimp er testa.

  SvarSlett
 5. Har ikke fått testet WIMP - men har sansen for Spotify - så mye at jeg har blitt premium user - mye av samme årsak som signore Andreassen.

  Når jeg i tillegg får streamet Spotify på stereoen via Airport er jo det hele komplett - men det siste kan jeg nok med WIMP og...

  SvarSlett
 6. Wimp's eneste fordeler foreløpig, slik jeg ser det, er bedre utvalg i norsk musikk, mange lister om man skulle ha idétørke, relativt god på italoprog, og et fint brukergrensesnitt. Ja, og så last.fms lister basert på egen scrobbling.

  Spotify er imidlertid overlegent på brukervennlighet, om ikke annet pga. hastighet. Linkingen til Allmusic (spesielt) og Wikipedia er også et enormt pluss.

  SvarSlett
 7. Uten tvil Spotify. Frem til Wimp får fikset på ytelsen, og ting går kjappere og glattere, er det uaktuelt for meg å vike fra Spotify!

  Spotify er lynraskt sammenliknet med Wimp!

  SvarSlett