lørdag 13. mars 2010

Robert! Robert! Robert!


Dette handler vel strengt tatt ikke om musikk i det hele tatt, i beste fall kan man vel kanskje si det er (ekstremt) umusikalsk journalistikk. Men siden Aftenposten ikke ville ta inn dette som et leserbrev og man nå først har en blogg så får det heller stå til.

En av landets største aviser finner altså glede i å gjøre narr av utlendingers navn og engelsknivå. Morsomt? Hva synes du?

Nettutgaven av originalartikkelen som fikk meg til å reagere slik, finner du her.


Bongo fra Kongo igjen?


En ghaneser har kommet seg til OL - på ski. Det er ikke Thorbjørn Jaglands Bongo fra Kongo, men Aftenposten synes det er så eksotisk at de i et helsides oppslag, under ingressen "Alle OL har en klovn" blant annet gjør narr av navnet hans. Aftenposten skriver (27/2-10): "Denne gangen er det Kwame Nkrumah-Acheampong (prøv å gjenta navnet raskt tre ganger etter hverandre) som er den spesielle". Gjenta navnet tre ganger? Er det slik Aftenpostens journalister morer seg på tur i utlandet? Må jeg lese om det? Dette er vel like morsomt som å prøve å si navnet til journalisten fort tre ganger etter hverandre på for eksempel akan, et av de største språkene i Ghana (iflg. Wikipedia). "Robert Veiåker Johansen! Robert Veiåker Johansen! Robert Veiåker Johansen! HAHAHA!". Var ikke det artig, dere?

Nkrumah-Acheampong er tydeligvis oppkalt etter Ghanas første statsminister og president, Kwame Nkrumah. Parallellen er vel omtrent som om en stor ghanesisk riksavis hadde skrevet "Denne gangen er det Kronprins Haakon Magnus (prøv å gjenta navnet raskt tre ganger etter hverandre) som er den spesielle". Hvordan hadde reaksjonen vært i Aftenposten da? I artikkelen ved siden av gjør Aftenposten narr av en polsk skiløpers engelskferdigheter. "Så lenge man ikke er polsktalende, men får svarene servert på engelsk, kan det virke som det går over stokk og stein både med grammatikk og meningsinnhold.". Hva er det journalistiske poenget her? At norske journalister er noen lysende fyrtårn av noen forbilder i faglig bruk av internasjonale språk, hovedsakelig engelsk, og polakken når ikke opp til nordmannens ferdigheter? "Havv døss ju fiil naåv, lissom?".

Hvilke motiver har Aftenposten for å prioritere disse poengene i disse sakene? Hvorfor føler avisen behov for å gjøre barnslig narr av andres navn og språkferdigheter? Vær Varsom-plakatens punkt 4.3 sier: "Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende." Synes Aftenposten at avisen i disse eksemplene utviser god presseskikk?

Synes du, som Aftenposten, at det er morsomt å si afrikanske navn tre ganger raskt etter hverandre? Enig eller uenig i min reaksjon? Skriv i vei...


ALLER SISTE:
Klassekampen ville heller ikke ta det inn. Hm... Det er mulig det er ekstremt dårlig skrevet med kjipe poenger og flaue spørsmål. Hvis ikke, hva i all verden er så skummelt med det?

6 kommentarer:

  1. Morsomt. Gode poeng.
    Mvh
    Robert Veiåker Johansen, Aftenposten

    SvarSlett
  2. Takk, Robert. Vet ikke om det er deg, men uansett...

    SvarSlett
  3. Synes ikke det er veldig bra skrevet nei. Og du går vel kanskje litt i samme fella som journalisten du kritiserer ved å gjøre narr tilbake. Det er vel ikke alltid beste medisin. Når det er sagt synes jeg du har bra poenger som absolutt burde få plass i en avis. Og Aftenposten (ved Knut Olav Åmås) har jo ikke så verst tradisjon for å ta inn innlegg som kritisere avisa. Kanskje du skal prøve å skrive på nytt, litt mindre sint og litt mere smart....?

    SvarSlett
  4. Takk for innspill. Fine poeng det, Geir, som jeg selvfølgelig var klar over da jeg skrev. Kanskje kruttet ble litt for tørt. Menmen.

    SvarSlett
  5. Gode poenger Guttorm! Må huske på at OL er en veldig nasjonalistisk greie, hvor det dreier seg om at "Vi er best", "Vi har tatt flest medaljer" osv, mens "De andre" er svake, dårlig trent eller dopet. I virkeligheten føler jeg at mitt bidrag til at "vi har tatt medaljer" er mikroskopisk (måtte da være bidraget over skatteseddelen til olympiatoppen). I virkeligheten er det er Bjørgen som har tatt medaljer og det er Kovalchik som har slått Bjørgen på målstreken osv... Egentlig burde vi alle skamrødme over å ta på oss noen som helst ære for hva disse atletene har utrettet!

    I lykkerusen over at "Vi har tatt enda en medalje" blir det lett at journalistene tråkker over og begynner å rakke ned på andre lands deltakere. Det bare bekrefter bare at det er typisk norsk å være selvgod!
    Olav

    SvarSlett
  6. Hei, igjen. Utgangspunktet var definitivt ikke en "rakke ned på andre lands deltakere"-reportasje. Jeg mente, og mener, imidlertid det er spesielt/morsomt/bra at det dukker opp slike utøvere blant topptrimmede, blodtrente atleter som har holdt på med idretten sin siden de var 3. Når Boit går seg bort i Nagano-sporet, når "Ålen" ser ut som om han skal drukne i Sydney-bassenget, så er det med på å gi OL et komisk, men også ufarliggjørende preg. Kanskje var artikkelen rett og slett bare dårlig skrevet, det var en av de siste etter tre uker med OL-skriving.
    Mvh Robert Veiåker Johansen, Aftenposten

    SvarSlett