onsdag 11. november 2009

Band andre bare ikke skjønner greia med!


Jeg har nettopp vært ute og jogget. Og som man løper, da, så kverner hodet rundt. Som det skal. Og så tenkte jeg på at jeg blant annet har kost meg i dag med en utrolig mosom diskusjonstråd på Underskog i dag. Sorry til alle dere som ikke er medlem. Men Martin Bjørnersen startet altså en tråd under overskriften "Band du bare ikke skjønner greia med". 284 kommentarer på en ettermiddag!

Han skriver:
"Selv om selv folk du respekterer den musikalske dømmekraften til liker dem. Selv om du har prøvd gjentatte ganger å lytte med åpne ører, å se etter kvaliteter, å i det hele tatt identifisere kvaliteter som andre kan tenkes å se i det. Altså litt dypere enn bare et band du ikke liker, men et band du overhodet ikke skjønner appellen til. Jeg begynner: Glass Candy. I just don’t get it? Italo uten humor. Disco man ikke kan danse til. Minimalisme uten melodilinjer som tåler repetisjon. Form over innhold? PS åssen var konserten i går forresten? :-D"


Morsomt innspill med altså enorm respons! Så der løp jeg da, og tenkte at jeg like gjerne kunne starte den motsatte diskusjonen her på BLOGG 99. En god diskusjon trenger jo sitt motstykke, som Yin trenger Yang og tran trenger øl. Litt sånn som at Michael J. Fox er "the evil opposite of Elvis. The Anti-Elvis", i følge Mojo Nixon og Skid Roper i "Elvis is everywhere".

Altså. Hvilket band/artist digger du som bare fy, men som andre ikke ser poenget med eller overhodet ikke vet om finnes eller bare synes er voldsomt oppskrytt eller dølt? Hvem synes du er aller mest oversett/glemt/forsvunnet? Hvem er verdens mest misforståtte band? Hvem er verdens beste ukjente artist? Bruker du alle dine dager på å pushe de 2 første platene til Minutemen på dine stakkars venner? Synes du Suicide er meningen med livet (sic!)? Er alle de andre dumme fordi de ikke har alle kassettene til Pajama Slave Dancers? Eller er det ingen andre som egentlig skjønner hvor fete Miami Sound Machine var? Kjør på!

Selv skulle jeg absolutt ønske at mange flere fikk øyne og ører opp for John Foxx og hans fantastiske debutalbum "Metamatic" fra 1980. Han hoppet av Ultravox (og tok visstnok med seg noen melodilinjer på veien), som ble altfor harmonisk baserte for ham og laget en iskald, dystopisk synthpioner-techno-glitch-plate minst 10 år før Warp ble født. Ennå i dag blir jeg redd når jeg hører introen til "Underpass", og det grøsser på ryggen når de enkle, dystre synthbassriffene og små, høyfrekvente metallstikkene fyller hodet. Jeg virkelig elsker den platen, kan framkalle lukten i platebutikken den gang jeg kjøpte den i 1980 når som helst (Opus 8, Bygdøy Allé) og mener den er en pionerplate over de fleste andre innen flere genre, men tror aldri jeg har truffet noen andre som har den? Blant ekstreme genrenerder er den nok godt kjent, men hvorfor ikke HELE VERDEN?!

Hva eller hvem er din? Del slik at andre får oppdage ny, strålende musikk!

John Foxx & Robin Guthrie – Underpass
Mojo Nixon – Elvis is Everywhere

Takk igjen til Martin Bjørnersen.

12 kommentarer:

 1. life of agony. litt for harry hard core for de fleste jeg vet om. men dødskult

  SvarSlett
 2. life of agony er helt genialt, ihvertfall River Runs Red plata! :) har prøvd å pushe den på andre jeg og, men får lite gehør..

  SvarSlett
 3. Jeg er stor fan av Tolv Volt, et norsk rockeband fra Øvre Ål som synger på dialekt, produsert av keybordisten i DumDumBoys. Gode tekster, fantastiske melodier :-)

  SvarSlett
 4. Kottarashky. Nytt bekjentskap. En bulgarsk arkitekt som konstruerer musikk av gamle akustiske opptak av romamusikk fra hele Balkan. Kan det funke? Hør I Want You To Sleep. Aldeles uhørt og aldeles prakfullt!
  http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=179669874

  SvarSlett
 5. Jeg er forferdet over at et band som the Cat Empire ikke er å finne på spotify. Er ikke dette bandet et bra symbol på samtidens kulturutveksling, sliter jeg med å finne andre alternativer til denne symbolikken.

  SvarSlett
 6. Jeg er en av de få som mener at George Clintons album fra -96, T.A.P.O.A.F.O.M.(The Awesome Power of a Fully Operational Mothership)(korte albumtitler er for feiginger), er skammelig undervurdert. Det er et funky og veldig bakpå album som skapt for å lyttes til i en hengekøye på sommerstid. M.a.o helt håpløst å reklamere for på denne tiden av året.

  SvarSlett
 7. Jeg har to: Modest Mouse og Built to Spill! Ok, kanskje ikke helt ukjente men likefullt ikke så kjente som de burde være. Deilig, skranglete og tidvis melankolsk poprock.

  SvarSlett
 8. Kan jeg foreslå meg selv som en bra ukjent artist? www.myspace.com/gurovongermeten.. Hei forresten, Guttorm:-)

  SvarSlett
 9. Det synes jeg så veldig absolutt! Go GuroGuroGuro! Hei, forresten, Guro! :-)

  SvarSlett
 10. Hammondorgelbandet Bigg Boss Man varmet ofte opp for James Taylor Quartet og strengt tatt gjorde en mye bedre jobb på scenen. Dette bandet er også utenfor Spotify sin rekkevidde enn så lenge. Et bra band med så alt for dårlig distribusjon!

  M.

  SvarSlett
 11. Seventh Wave. Et relativt ukjent amerikansk(!) synthpopband fra 74-75 som var ganske forut sin tid.
  Følger opp legaliseringen av egen musikk med disse links;
  For deg som liker prog i god gammel stil: www.metrognom.com

  Ambient støy-pop:
  www.myspace.com/mouchesvolantes

  Takk for meg. Kommer tilbake ved en annen ledning ;-)
  Det håper jeg Wasabi også gjør.

  SvarSlett
 12. Godspeed you! black emperor. Har forsøkt å dele postrock-gleden med fleire, men når ikkje gjennom. For den del er alle sideprosjekta og avleggarane til GY!BE også fantastisk. Og 65daysofstatic likeså.

  SvarSlett