onsdag 9. mars 2011

Musikk og revolusjon i Mitdøsten

BLOGG 99, som alle andre, følger med i de store og voldsomme politiske og sosiale omveltningene som foregår i Midtøsten og Nord-Afrika. For BLOGG 99s del er det ekstra relevant å se på musikken. Musikk er et av feltene som både bidrar til og i revolusjonen og som selv opplever nettopp det "å bli frigjort", hvis man kan si det.

En av de mest spennende bøkene og dokumentarfilmene jeg har sett og lest de siste årene er den amerikanske musikkprofessoren og musikeren Mark Levines "Heavy Metal Islam". I boken - og filmen, som gikk på svensk tv for en stund siden - utforsker Midtøstenkjenneren Levine de undertrykte musikkgenrene i Midtøsten og Nord-Afrika, fra metal og elektro til hip hop og electronica. Veldig fascinerende og lærerikt å se hvordan undertrykt ungdom bruker forbudte musikkgenre som middel til utblåsing og sosial samhandling. Se og les masse mere om boken/filmen/albumet her.

Man trenger alltid å lære noe nytt, både om musikk og annet. Her er et par flotte og inspirerende musikalske innfallsporter til det som skjer i Midtøsten i dag, som har fokus nettopp på musikkens rolle.

Bloggen/radioprogrammet Afropop har en meget omfangsrik artikkel om den arabiske musikkens plass i revolusjonen i dag, "Music in the Middle East: Rapping the revolution". Den britiske avisen The Guardian har en lang og veldig spennende artikkel, "From fear to fury: How the Arab world found its voice" fra det samme meningslandskapet, med blant annet Mark Levine som kilde. Anbefales sterkt!

Og vil du høre litt musikk fra området med sting i, anbefaler jeg, i tillegg til ovennevnte album som følger med boken til Levine, "Rock the Kasbah - Songs of freedom from the streets of the east", som kom for noen år siden. Ikke minst for å høre James Brown i samsang med selveste Hakim, den store sha'abi-stjernen!

Og så kan du gå til Boing Boing og lese om en helt ny Mixtape satt sammen av hip hop'ere i området som de oppfordrer folk til å høre på. Siden deres er nede, så en som kaller seg 'forteller' (!) har lagt ut en torrent med alle låtene. Fulle opplysninger med infolinker til alle deltakende artister. Lytt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar