torsdag 25. februar 2010

Verdens Beste Samlealbum?


Julaften 1976 fikk jeg kassettspiller av mine besteforeldre. For en følelse i magen! Og sammen med spilleren kom en tysk kassett i grønt omslag, som jeg antar Bestefar fikk med på kjøpet. "Disko Tanz-Hits!" inneholdt "Fly, Robin, Fly", "I love to love you baby" og andre forglemmelige tyske diskohits fra perioden, og for en som meg, som hørte mest på Sweet, Black Sabbath og Elton John, var det litt uhørt, men jammen meg om jeg ikke ble hekta. På hele idéen om samleplater, altså. Det å kunne få FLERE TING PÅ EN GANG, gjerne så forskjellig som mulig var noe som tiltalte meg ekstremt. Det var liksom så fint! Og husk at dette var i en tid lenge før Kinderegg! Litt senere, på bursdagen min i 1978, fikk jeg en presang i posten fra tante Gro, som bodde i USA. "STAR POWER" var gitt ut på samleplateselskapet K-TEL og inneholdt strålenummere som Mecos legendariske disco-electro-versjon av temaet fra "Star Wars", KISS, Bay City Rollers og Foreigner. Og glemte band som Sylvers, Peter Brown og David Soul (!). Platen står fortsatt langt framme i hylla på kontoret, så jeg ser på den nesten hver dag. Og det gjør en gammel mann godt at det tar meg 1.3 sekunder å finne bilde av coveret her på nettet, og ikke minst oppdage at du får kjøpt platen umiddelbart på eBay for $2! Fint å tenke på. Ingenting dør. Vi blir bare alle ett med Universet.Og så er det slik da, at her sitter jeg i dag og storsmiler og overkoser meg og gaper i ren forbløffelse over at det går an å samle så mye god musikk på et album som det det er på "5 Years of Hyperdub"! Enmannsplateselskapet Hyperdub fra syd-London, drevet av skotten Steve Goodman, mannen bak flere av bandene, selvfølgelig, slik er det jo, feirer 5 års jubileum med å slippe en dobbelt-cd med 32 spor som er noe av det sterkeste jeg har hørt på EKSTREMT lenge!Platen kom i posten i går, fra, som vanlig, HMV, (hvorfor er forresten Platekompaniet.no så håpløst å handle på? Men det er jo en annen sak) og her sitter jeg og er nesten målløs. Endeløse bassrunder som er så dype at du neste ikke hører dem, melodiske toppspretter uten ende, ekstremt oppfinnsom redigering, sammensetning og komposisjon, PING-lyder fra det 22. århundre, bass, bass, fortbass og sløvbass. Alt sammen i en miks (selv om låtene altså er selvstendige, og ikke mikset, heldigvis) som fraber seg enhver genrehentydning. Dubstep, techno, viser, episk ambient... Fantastiske oppvisninger fra tidligere nevnte BLOGG 99-favoritter som Warrior Queen, Kode9, King Midas Sound, The Bug, Burial og også en rekke nye bekjentskap for meg, som altså ikke er der at jeg kjøper dubstep-12"'ere, slik som ungdommen. Jeg har ikke hørt en bedre plate i 2010 og kanskje ikke på hele 2000-tallet! Svett...

Som du skjønner, så ELSKER jeg samlealbum! De siste 10 årene mener jeg de også har vært med på å revitalisere hele platebransjen, og gode samlealbum er til evig inspirasjon for nerder som meg og andre. Har du noen egne favoritter? Her er mine 5 must-serier:

- ALT fra det jeg mener er Verdens Beste Plateselskap, Soul Jazz Records. Enten det er frijazz, dub, reggae, techno eller dubstep, så sjokkerer de med ekstrem kvalitet gang på gang. Sukk. Spesielt kanskje 100 %-serien og lignende Jamaica-eksesser.
- De fleste i "Rough Guide to..."-serien. Ekstremt varierte og alltid interessante. Morsomst når de har genretema!
- Spennende nok flere i den überstreit kommerst utseende "The Ultimate..."-serien fra Decadance. Mye bra lyd fra moderne elektronisk musikk.
- Både den originale "Pulp Fusion"- og "Life Styles"-serien fra Harmless. Flotte greier og tidvis ekstremt eklektisk!
- Tiårets beste i tillegg til Hyberdub? Uten tvil alle fra de endeløse "Theme Time Radio Hour"-seriene til Bob Dylan. Som jeg har sagt før: Hours of fun...".Hva er dine favoritter? DEL DEM med andre BLOGG 99-lesere! Beste tips her på siden om en uke vinner en pakke med samleplater fra meg!

11 kommentarer:

 1. Halloen!
  Enig med deg i at samleplater er gull! Sjølv har eg opparbeida eit kjærleiksforhold til gammal soul. Og der må eg nevne to samleseriar (med to plater i kvar) som utforska forholdet mellom country og soul i sør-statane. Seriane heiter "Country got soul" og "Dirty laundry".

  TCB
  Stig Elvis Furset

  SvarSlett
 2. Ja, det er de på Trikont, ikke sant? Fantastisk bra samleplateselskap! :-) http://www.trikont.com/

  Guttorm

  SvarSlett
 3. Helt enig i det du skriver her.
  Jeg vil gjerne legge til Horse Meat Disco sampleskiva/mixen: http://www.juno.co.uk/ppps/products/362674-01.htm
  Stappfull av heftige discolåter som garantert slår ann hos de fleste :D
  Kanskje ikke den aller beste samleskiva, men det var det jeg kom på i farta!

  SvarSlett
 4. En tvers igjennom superb samleskive er_
  "Darker Than Blue -Soul From Jamdown 1973 - 1977"
  på (Mick Hucknall-finansierte) Blood and Fire (RIP)
  Sjekk her:

  http://www.bloodandfire.co.uk/album_detail.php?id=BAFCD036

  SvarSlett
 5. Hilde Gryting Andersen25. februar 2010 kl. 12:29

  Samleplater er gøy! Er veldig glad i Putumayo-platene, jeg da, masse bra:)

  SvarSlett
 6. Warp10 er nok min favoritt. Greia med Influences, classics og remixes åpna virkelig horisonten min for nye artister da den kom ut. I sterk kontrast til Warp20 som jeg føler er fyllstoff i en pen innpakning, kun laget for å suge mer penger ut av fansen.

  SvarSlett
 7. Jeg husker (og savner) det eminente musikkmagasinet Jockey Slut, som hadde en serie som het "Disco Pogo for Punks in Pumps". Det var en serie, som virkelig gjorde at jeg åpna øynene for ulike sjangre elektronisk musikk. Dette er plater jeg stadig går tilbake til.
  Men det som må være den meste samleplata av de alle, er nok Africa Scream Contest, utgitt på Analog Africa. Den inneholder utrolig fet rock og funk fra Togo og Benin på 70-tallet. Åpningslåta Mi Kple Dogbekpo er nok muligens en av mine topp 10 favorittlåter.
  Ellers kan man også nevne plateselskapet Soundway, som har mange finfiine og varierte samlealbum
  http://www.discogs.com/Various-African-Scream-Contest/release/1336208
  http://www.discogs.com/label/Soundway
  http://www.discogs.com/label/Jockey+Slut

  SvarSlett
 8. Jeg har blogget to ganger om dette. Stemmer på Indie Top CD Vol. VII og det meste fra Strut og Soul Jazz. Men da jeg var liten var jeg rockesnobb, og kjøpte knapt en eneste samleplate.

  http://oyvindholen.wordpress.com/2009/02/05/20-skiver-jeg-elsker/

  http://oyvindholen.wordpress.com/2009/07/08/strut-dansegulvets-arkeolog/

  SvarSlett
 9. ey, DJ99, når er det du skal opptre neste gang? har akkurat hørt om deg og vil se deg opptre :D elsker soukouss!

  SvarSlett
 10. Hvis du melder deg på maillisten min med en mail til 'guttorm.andreasen@gmail.com' så får du mail med info om alt jeg gjør. Velkommen!

  SvarSlett
 11. Timmi (thomasvinke@hotmail.com1. mars 2010 kl. 15:33

  Samlis er bra greier det :) Kanskje ikke den beste jeg vet om, men arpopos mye forskjellig på samme samler:
  The Klaxons?! : Bugged out! Mix, dobbel cd.
  Da spesielt cd nr 2, og låta "night" av Frankie Valley tar kaka :) Alt fra techno til rap og 70-talls folk..

  SvarSlett