mandag 13. desember 2010

Samtidsbur mot pop!


"In the beginning, there was a joke. And now the joke is so close to becoming a reality. We've gone from an obscure Facebook group with five members, to being a worldwide sensation, reported across global media as being possibly the strangest and most exciting Christmas number one contender in music history."

På utsiden av ting finnes knapt to mere forskjellige mennesker enn Pete Doherty og Billy Bragg. Den ene en moderne medienisse, et brautende dophue, en stakkar ute av kontroll uten hverken artistisk eller annet innhold, den andre en velformulert, lekker, sosialt ansvarlig popmaker som eldes med mere og mere faglig og menneskelig tyngde. Nå har de nettopp, sammen med en hel liten krem av andre britiske artister, vært i studio sammen for å se om de kan få til intet mindre enn å få performativ samtidskunstmusikk på toppen av hitlistene til jul!

Bakgrunnen for dette har mange bunner: I Storbritannia er det aller viktigste av alt i popåret og ha nr. 1 på hitlistene i juleuken, det er liksom toppen av Nirvana. Men i et samfunn hvor Simon Cowell ser ut til å få større og større både medial og finansiell makt ulmer det såpass i undergresset at folk ser ut til å gjøre hva som helst for å fjerne X-factor, IDOL og andre lignende tv-shows ulidelige innflytelse på moderne samtidighet. I fjor klarte en geriljagruppe å mobilisere såpass mange anti-Cowell-kjøpere at det som ble nr. 1 på britiske hitlister i juleuken i fjor var ikke den ferske og forventede X-Factor-vinneren Joe McElderry, men rett og slett Rage Against the Machines 18 år gamle revolusjonære nasjonalsang "Killing in the name of..."!Så de kunne jo ikke være dårligere i år. De vil vippe årets sylferske X-Factor-vinner, Matt Cardle ut av julepinnen. En Facebook-gruppe ble startet (som i skrivende stund har 84687 medlemmer, BLOGG 99 inkludert) og en idé om å gjøre noe så sinnssykt sprøtt som å få en julehit ut av en nyinnspilling av komponist John Cages klassiske og notoriske kunst-blir-til-mens-du-går-i-stillhet-stykke "4'33", for hvilket som helst instrument, i 3 satser, fra 1952. Og det hele, selvfølgelig med referanse til fjorårets vellykkede kampanje, heter Cage Against The Machine! Hurra! Vakkert!

Låta ble spilt inn i helgen, videoen fra innspillingen ser du her. Alt fra Orbital til Suggs er med. Pengene går til en haug med veldedighetsorganisasjoner og du kan allerede kjøpe låta, og dermed kanskje vippe Cardle av hitpinnen. Være med? Gå til Cage Against The Machines hjemmeside.

Lykke til!

2 kommentarer:

  1. Dette får vi håpe lykkes. Det hadde vært tidenes julehit! Men hvordan skal dette toppes neste jul? For Simon Cowell gir seg vel ikke.

    SvarSlett
  2. bra idé

    tenk om vi kunne gjort det samme i miniputtNoreg -

    her ligg ein røyrleggar som syng gamle amerikanske krissmæss-låtar på den såkalte toppen (med københavn-ex bergensrypa på plass to ) og Werner på plass tre. HJEEELP. Heldigvis går det an å velga det totalt vekk.

    SvarSlett